Ajankohtaista

Silmänpohjan ikärappeuman hoidot käynnistyvät Turussa


21.03.2012

Huomio silmänpohjien terveydentilaan

 

Iän myötä yleistyvien harmaakaihin ja silmänpainetaudin lisäksi näköä saattaa ikääntymisen myötä heikentää silmänpohjan ikärappeuma. Silmänpohjan ikärappeumaa on kahta eri muotoa, kuivaa ja kosteaa, jotka ovat eri sairauksia ja taudinkuvaltaan erilaisia. Kuiva eli ns. lievä rappeuma etenee hitaasti vuosien tai vuosikymmenien kuluessa. Kostea eli vaikeampi ikärappeuman muoto sen sijaan etenee nopeasti, jopa muutamassa viikossa, ja on taustalla noin 90 prosentissa ikärappeumien aiheuttamista vakavista näön menetyksistä. Kosteassa silmänpohjan ikärappeumassa silmänpohjaan tarkan näkemisen alueelle kasvaa uudisverisuonia, jotka aiheuttavat turvotusta ja irrottavat verkkokalvon eri kerroksia toisistaan.

 

Ikärappeuman oireena on tyypillisesti kuvan vääristyminen, jolloin lukiessa teksti muuttuu vaikealukuiseksi ja esimerkiksi ovenkarmit näyttävät vinoilta. Ikärappeuman muita oireita ovat näöntarkkuuden heikkeneminen ja täplämäiset puutokset näkökentässä. Ikärappeuma todetaan silmätautien erikoislääkärin tutkimuksessa. Diagnoosin varmistamiseksi sekä kuivan ja kostean muodon erottamiseksi määrätään yleensä erilaisia silmänpohjien kuvantamistutkimuksia kuten OCT-kerroskuvaus tai varjoainekuvaus.

 

Silmänpohjan ikärappeuman kostea eli vaikeampi muoto on hoidettavissa. Hoidossa silmän sisään annostellaan usean kerran hoitojaksona lääkeainetta, joka estää haitallisten uudisverisuonten kasvua. Hoidolla pyritään säilyttämään näkökyky pysäyttämällä taudin eteneminen tai hidastamalla sitä.

 

Silmätautien erikoislääkäri Antti Viljanen aloittaa silmänpohjan ikärappeuman lääkehoidot Medilaser Oy:n Turun toimipisteessä. Turun toimipisteen palveluihin kuuluvat myös silmälääkärin vastaanotto ja OCT-tutkimukset ikärappeuman toteamista ja hoidon suunnittelua ja seurantaa varten. Jos epäilette itsellänne tai läheisellänne silmänpohjan ikärappeumaa, on tärkeää hakeutua tutkimuksiin ajoissa. Mitä aikaisemmin tauti todetaan ja hoito aloitetaan, sen parempi on ennuste näkökyvyn säilyttämiseksi.

 

Tiia Ilmaniemi
Johtava optikko
Medilaser Oy


Takaisin uutisiin