Arja Koriseva

Juhlavuoteen ilman ikänäköä!

 

Moni tangokuninkaallinen jää vain tangoyleisön muistiin, mutta Arjan tuntee jokainen. Ensijulkaisu vuonna 1990 myi tuplaplatinaa. Vuonna 1991 hänet palkittiin sekä Emmalla että Valkoisella ruusulla vuoden naissolistina. Vuosikymmenten aikana Arja on ehtinyt myös näytellä elokuvissa ja esiintyä lukuisissa musikaaleissa teatterilavoilla. 

 

Eikä Arja Korisevan lavasäteily ole vuosien varrella karissut, päinvastoin! Silti ikä tekee tähdillekin tehtävänsä, ja lähinäön heikkeneminen oli pikkuhiljaa alkanut vaivata Arjaa. 

   - Tuli niitä hetkiä, kun harjoituksissa tai lavalla nuottien kanssa valaistus oli hämärä, etten kerta kaikkiaan nähnyt sanoja tai nuotteja. Lasien kanssa pelaaminen oli monimutkaista. Tilanne tuli lopulta aika nopeasti; 45-vuotiaaksi pärjäsin ilman ja yhtäkkiä aloin tarvita laseja jatkuvasti avukseni. Liikkuessa oli koko ajan pidettävä lasit mukana, Arja kuvailee kaikille ikänäön kanssa kamppaileville tuttua elämän hankaloitumista. 

 

   - Laulajaystävä Hannu Lehtonen oli käynyt laserleikkauksessa ja puhui siitä hyvin positiivisesti ja oli onnellinen tuloksista. Siitä sain ajatuksen ottaa asiasta enemmän selvää. Kaihileikkauskin oli tuttu, mutta linssileikkauksesta en ollut aiemmin kuullut enkä sitä ollut osannut suunnitellakaan.
Mahdollisuus päästä eroon ikänäöstä linssileikkauksella on vielä valitettavan tuntematonta suuren yleisön keskuudessa. 
   - Jo nyt tuttavat ovat olleet innoissaan ja kiinnostuneita asiasta. 

 

TURVALLISIN MIELIN EROON IKÄNÄÖSTÄ

 

Linssileikkaus suoritetaan samalla tekniikalla kuin kaihileikkaus, joka on yleisin maailmalla suoritettava kirurginen toimenpide. Rutiinia leikkauksiin on siis kokeneille lääkäreille varmuudella kertynyt, mutta silti kyseessä on silmän pintakerroksissa tapahtuvaa laserkirurgiaa isompi leikkaus, kun silmän oma mykiö poistetaan ja korvataan akryylisella moniteholinssillä. Jännitys ennen leikkausta on luonnollista. 

 

   - Olen rohkea kokeilemaan, mutta minua ainakin helpotti paljon kun olin tavannut leikkaustiimin jo ennen leikkausta ja ilmapiiri oli turvallinen ja positiivinen. Leikkaava lääkäri jutteli niin varmoin ottein kokemuksestaan ja näkemyksestään, että tuli varmuudella sellainen olo, että tämä on hänelle läpikotaisin tuttua ja kokemus on laaja. Lääkärin kanssa jutellessa luottamukseni nousi ja pelkoni poistui lähes täysin enkä halunnut edes rauhoittavia. Ilmapiiri oli todella hyvä, siellä oli hyvä olla ja minusta todella pidettiin huolta! 

 

   - Minulle kerrottiin koko ajan mitä tapahtuu, ja mitä leikkauksen jälkeen tapahtuu. Pelko tuntui oikeastaan vain palelemisena, ja tietysti minulle tuotiin heti huopa lämmikkeeksi, Arja kuvailee leikkauksen etenemistä ja tuntojaan. 

   - Leikkauksen aikana silmissä tuntui puuhastelua, mikä tuntui toki omituiselta. En oikeastaan halunnut tietää tarkkaan, mitä leikkauksessa tapahtuu – tietyt mielikuvat olivat liian rajuja! Loin sitten tilalle omiani: leikkausvalo oli todella kirkas ja koetin ajatella, että se on kuu, jota katson kaukoputkella. Ei leikkaus täysin miellyttävä ollut, mutta tieto siitä, että se on nopeasti ohi, helpotti. Aikaahan kului vain kymmenisen minuuttia. Ja kaikki meni niin varmoin ottein, ettei mitään tarvinnut epäillä – Juha kertoi sopivissa väleissä, mitä tapahtuu. 

 

Kun on luonnostaan taitava ja vielä tuhansia toistoja takana, kyllähän siitä tulee varmuutta! Ja jos Petri Oksman (Medilaserin toinen omistaja, silmäkirurgi, jolle Lappalainen suoritti linssileikkauksen 2012) suostui silmänsä hänelle antamaan, niin kyllä minäkin uskallan!

 

 

Kun leikkauksesta on aikaa kaksi päivää, Arja Koriseva viettää mukavaa sairaslomaa kotonaan lepäillen.
- Tällä hetkellä on vielä pientä sumeutta, nopeasti rupesin näkemään hyvin. Valoheijastumia näkyi kyllä, ja totesinkin, että joulu tuli uudestaan, kun pimeällä kaikki valot loistivat niin. Kotona jo katsoin, että näen jo pienempääkin tekstiä hyvin pienestä sumusta huolimatta. Lukunäköhän  tarkentuu koko ajan, mitään kipua ei ole tuntunut ja olo on erinomainen. 

 

Lue lisää Arja Korisevasta Medilaserin 2014 asiakaslehdestä