Esko Roine

Pitkän linjan näyttelijä, sekä teattereista, tv-ohjelmista että elokuvista tuttu Esko Roine heitti silmälasit pysyvästi romukoppaan.

 

"Oli taas edessä silmälasien vaihtoviikot ja taas kerran pohdin asian hoitamisesta leikkauksella.  Keräsin jo leikattujen tuttujen kokemuksia ja niistä rohkaistuneena päätin toteuttaa hankkeen.

 

Jos sitä kysytte, niin totta kai se jännitti. Pitäähän maallikko silmää varsin mystisenä elimenä, johon ei oikein arvaa koskeakaan, leikkauksesta nyt puhumattakaan.

 

Sitten vaan Medilaserin optikon pakeille, joka tekee ensimmäisen tarkistuksen silmien sopivuudesta leikattaviksi, ja siitä sitten rohkeasti operaation ajanvaraukseen.

 

Hauska yksityiskohta syntyi Helsingin Kaupunginteatterin näyttelijälämpiössä jossa kerroin rohkeasta päätöksestäni, silloin kollegani Vuokko Hovatta kysyi "Mikä firma leikkaa?" "Medilaser" – vastasin ja hän siihen "Otanpa selvää". Jäin ihmettelemään miten hän siitä selvän ottaa, koska ainakaan minun Teatterikoulutuksen aikana ei silmäkirurgiaa käsitelty yhdelläkään tunnilla. Vuokko sanoi hyvän ystävänsä olevan HUS:in silmäkirurgien ykkösketjua ja jo seuraavana päivänä hän soittikin minulle sanoen ystävänsä antaneen Medilaserista erittäin myönteisen lausunnon. Täytyy myöntää, että olo oli helpottunut.

 

Itse prosessi oli nopea, tuskaton ja kaikki ennakkoluuloni kumoava. Aivan ensimmäiseksi sain pari puudutustippaa silmiini ja sen jälkeen kirurgi kertoi minulle leikkauksen kulun. Sitten siirryttiin  leikkaussaliin, puhun salista vaikka maallikon mielestä se muistutti enemmän hammaslääkärin vastaanottoa.


Leikkaus tapahtui silmä kerrallaan ja suurin huoleni, miten pystyn olemaan räpyttämättä silmiäni, poistui saman tien. Sitä ei todellakaan tarvinnut ajatella koska henkilökunta huolehti siitä puolestani. Silmät nimittäin ”teipattiin” auki.  Aion kokeilla samaa menetelmää tylsissä teatteriesityksissä.

 

Leikkauksen aikana minun ei tarvinnut huolehtia muusta kuin pitää katseeni kirkkaassa valopisteessä koko ajan, ja ajasta puhuttaessa olisiko ollut pari-kolme minuuttia per silmä. En todellakaan tuntenut mitään koko prosessin aikana, toisin kuin hammaslääkärissä. Ja nyt, jos oikein ymmärsin, olen liittynyt niiden näyttelijöiden joukkoon joilla on silikonit. Minulla on nimittäin uudet mykiöt.

 

Kaiken kaikkiaan vierailuni klinikalla taisi kestää reilun tunnin, josta ajasta suurin osa kului loppukahvittelun merkeissä. Enää ei ole silmälasit hukassa ja mikä parasta, tunnistan katsomosta ne katsoja jotka eivät naura repliikeilleni. Kiitos Medilaserin."

 

- Esko Roine