Lotta Lepistö

Maantiepyöräilijä matkalla kohti maailman kirkkainta huippua ilman piilolinssejä!

 

Lotta Lepistö on yksi Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmista pyöräilijöistä. 26 -vuotias kiritykki edustaa Suomen maajoukkueen lisäksi myös Sveitsiläistä Bigla -tallia.

 

Silmälasit Lotta sai jo ala-asteella. Uimarina urheilu-uransa aloittaneelle Lotalle silmälasit olivat haaste, vaikka näkö ei vielä tuolloin niin huono ollutkaan.

 

- Pärjäsin jotenkin ilman laseja, mutta ketään uimahallilla en kyllä tunnistanut, Lotta kuvailee nauraen.

 

Pyöräilyuraan mennessä näkö oli heikentynyt sen verran, ettei ilman silmälaseja tai piilolinssejä voinut ajaa. Silmälasit ovat ajaessa hankalat ja kuivat silmät vaikeuttivat myös piilolasien käyttöä. Kilpailuiden jälkeen linssit oli saatava heti pois silmistä. Lisäksi ne aiheuttivat myös suoranaisia vaaratilanteita.

 

- Varsinkin aika-ajoissa, joissa ajetaan yksin, pääsee tuulemaan suoraan silmiin ja silmät kuivuvat entisestään. Useamman kerran piilolasi tippui silmästäni kesken ajon! Pietarissa Velodromilla lähti kerran molemmat piilolasit, ensin toinen ja sitten toinen. Siinä sitten ajelin melkein sokeana maaliin...

 

Aloite leikkaukseen tuli lopulta Medilaserista.

 

- Petri Oksman ehdotti, että eiköhän olisi jo aika hoitaa nuo silmät kuntoon. Hetken mietittyäni päätin tarttua tarjoukseen. Eikä kyllä ole tarvinnut katua! Leikkauksen jälkeisenä päivänä silmät vuotivat vettä mutta kostutustipat helpottivat tilannetta heti.

 

Harjoittelun pariin pääsi nopeasti leikkauksen jälkeen. Kuukausi leikkauksen jälkeen Lotta oli ehtinyt olla jo harjoitusleirillä Kanarialla ja hiihtämässä Lapissa. Kausi 2016 on alkanut loistavasti, muutaman podiumpaikan lisäksi takataskussa on jo yksi voitto.

 

- Haaveeni ja henkilökohtainen tavoitteeni on saada maailmanmestarin kolme raitaa paitani hihaan, Lepistö kertoo päättäväisesti. Juuri sillä tavalla, millaiselta urheilijalta hän vaikuttaa; päättäväiseltä ja sisukkaalta. Ainakaan tippuilevat piilolasit eivät ole enää menestyksen esteenä.