Toni Piispanen

 

Paralympiavoittaja jatkaa kohti tulevia arvokisoja ilman silmälaseja!

 

Lontoon paralympialaisten 100m pyörätuolikelauksen kultamitalisti Toni Piispanen käytti silmälaseja lähes 20 vuotta. Lasit haittasivat normaali elämän lisäksi myös urheilua.

 

- Lontoon paralympialaisten 100 metrin kelausfinaalin lähtöviivalla keskityin urheilua varten teettämieni silmälasien takaa. Linssien vahvuudet aiheuttivat urheilusuorituksissa vääristymiä ja oli oltava tarkkana, että käsien osumakohdat kelausvanteeseen tulivat puhtaasti sekä etupyörä pysyisi mahdollisimman keskellä rataa. On pakko nähdä hyvin!

 

- Keväällä 2013 kävin Medilaser Espoon Isossa Omenassa esitutkimuksessa, jossa todettiin silmieni soveltuvan operaatioon erittäin hyvin. Hyvin ammattitaitoisesti ja rauhallisesti minulle esiteltiin vaihtoehdot ja päädyin eri vaihtoehtojen puntaroinnin jälkeen Femtolasik -operaatioon. Päätimme katsoa vielä pitkälle tulevaisuuteen ja siirtää tulevia ikänäön haittoja eteenpäin. Näin ollen teimme ns. monovision-operaation, jossa toinen silmä jätettiin varta vasten heikommaksi. Ikääntyessä silmät kompensoituvat ja näkö pysyy yhä kirkkaana.

 

- Itse toimenpide oli helppo, vaivaton ja kivuton. Asiantuntevan ja rauhallisen henkilökunnan kanssa tunne oli turvallinen ja vaikka tullessa hieman jännitti, poistui jännitys hyvin pian saavuttuani.

 

- Toimenpidehuoneeseen mentäessä olin hyvin levollinen ja tiesin olevani äärimmäisen hyvissä käsissä. Sitten vain tuijottelin punaista pistettä. Toimenpide oli ohi melkein ennen kuin ehti alkaakaan, aikaa meni noin 15 minuuttia. Sen jälkeen olikin kiva mennä palautumishuoneeseen, jossa tarjottiin kahvit ja suklaata. Noin tunnin kuluttua tarkastuksen jälkeen olin valmis lähtemään kotiin. Tuntui juhlalta katsella maailmaa uusin silmin.

 

- Nyt kesäkuun alussa kävin operaation 1kk kontrollissa, jossa todettiin operaation onnistuneen 100%. Silmälasini ovat ja pysyvät laatikossa. On mahtavaa käyttää näin helteellä itse valitsemiani aurinkolaseja! Näköni on erittäin hyvä, vaikkakin toinen silmä jätettiinkin hieman miinukselle. Näköni on sopeutunut hyvin siihen, että toinen silmä dominoi kaukonäköä ja toinen lähinäköä. Käytännössä eroa ei juurikaan huomaa.

Heinäkuussa 19.-28. päivänä kisaan Ranskan Lyonissa 100m ja 200m maailmanmestaruudesta. Tie mitaleille näyttää nyt selvemmältä!


Kiitos Medilaserin henkilökunnalle!