Jussi Seljas

FMX-kuski Jussi Seljas näkee nyt paremmin kuin piilolaseilla ikinä

Suuren yleisön tietoisuuteen ja suosioon Seljas nousi tehtyään Ennätystehdas-televisiosarjassa hypyn mäkihyppytornista motocrosspyörällä. Yleisö äänesti sen ohjelman parhaaksi ennätysyritykseksi vuonna 2008. Myöhemmin Seljas on tv-sarjansa kuvauksissa hypännyt paljon isommasta hyppyrimäestä – moottorikelkalla. Vuonna 2009 Ennätystehtaan tempussa syntyi samalla maailmanennätys: takaperin voltti moottoripyörällä, palavana.

Seljas ei oikeastaan ole koskaan nähnyt kunnolla. Silmälaseja, tai ammatillisistakin syistä piilolaseja, hän oli käyttänyt viimeiset 28 vuotta ennen joulukuuta 2013. Silloin hän päätyi Harri Koskelan leikkaussaliin.
- Kävin monta vuotta sitten esitutkimuksessa jollain klinikalla. Silloin kerrottiin, ettei silmiäni voida leikata perinteisellä menetelmällä kun näkö on sen verran huono ja sarveiskalvot liian ohuet. Jo silloin kyllä kerrottiin, että tekniikka kehittyy ja jossain vaiheessa tilanne voi olla toinen.
Asia kuitenkin unohtui, eikä Seljas oikeastaan edes haaveillut silmälasittomasta elämästä, tyytyi vaan kohtaloonsa hankalien piilolasien kanssa.

Yhteistyökumppanuus Medilaserin kanssa avasi uuden mahdollisuuden. Harri Koskela, Medilaserin toinen omistaja ja leikkaava silmäkirurgi on ICL-leikkausten uranuurtaja. Hän on käytännössä tuonut leikkaustyypin Suomeen ja oli pitkään ainoa leikkausta tässä maassa suorittava kirurgi. Maailmalla ICL-tekniikka on ollut käytössä jo vuodesta 1993, eli aivan uudesta keksinnöstä ei ole kyse. ICL eli silmänsisäinen piilolinssi sopii erityisesti silloin, kun halutaan korjata suurta likitaitteisuutta. Lisää ICL:stä voit lukea täältä.

- Sellainen jännä yksityiskohta tässä ammatissa on, että kun temppuihin pitää keskittyä niin maksimaalisesti, en keskittyessäni räpäytä silmiänikään. Silloin silmän pinta kuivuu, eikä piilari enää pysy silmässä. Riskithän on ihan hirveät.
Viime keväänä Seljas oli valmistautumassa tv-sarjansa kuvauksissa hyppyyn, jossa hän ylitti moottorikelkalla yhtä aikaa hyppäävän laskettelijan ja lumilautailijan. Piilolasi tippui kesken kaiken ja Seljas oli käytännössä sokea.
-No olihan mulla tietysti ajolasit, niistä sen nappasin ja tökkäsin takaisin silmään, Seljas toteaa rauhallisesti. Hyppy toteutettiin onnistuneesti. Mutta huonollakin mielikuvituksella voi nähdä, miten homma olisi voinut päättyä.

Kumpi oli pelottavampaa, kohdata Koskelan leikkaussali vai Lahden hyppyritorni? Seljas virnistää.
- Olen varmaan aika herkkä tällaisissa asioissa, mutta täytyy sanoa ettei se leikkaus mukava ollut. Täysi luotto mulla kuitenkin koko ajan oli, että homma toimii. Ensimmäinen silmä tuntui ikävämmältä, toinen sujui mukavammin kun tiesi, mitä odotettavissa on, hän kuvailee leikkauksen kulkua.
- Näkö parani kyllä nopeasti, ja itse asiassa näen koko ajan paremmin kun leikkauksen aiheuttama kuivuus vähenee.
- Niin ja siihen hyppyrimäkeen verrattuna, sankari virnuilee – tässä tiesi kuitenkin lopputuloksen varmasti. Näen nyt paremmin kuin piilolaseilla ikinä!

 

 

Lue lisää Jussi Seljaksesta Medilaserin 2014 asiakaslehdestä