Kaihileikkaukset

KAIHILEIKKAUS

Harmaakaihi on normaali ikääntymiseen liittyvä vaiva, joka tulee ennen pitkää lähes jokaiselle. Leikkaus on ainoa hoito kaihiin ja kaihileikkaus onkin yksi maailman yleisimpiä ja turvallisimpia kirurgisia toimenpideitä. Nykyaikaista leikkaustekniikkaa varten kaihia ei tarvitse kypsyttää vaan leikkaus on usein sitä helpompi mitä aikaisemmassa vaiheessa se tehdään.

 

Kaihileikkauksessa kaihin samentaman mykiön tilalle asennetaan kirkas tekomykiö. Tekomykiöitä on erilaisia ja niiden avulla on mahdollista samalla vähentää silmälasien käyttötarvetta tai jopa päästä laseista kokonaan eroon. Lue lisää eri tekomykiövaihtoehdoista täältä.

 

Vaivaton leikkaushoito

Kaihi leikataan silmätippapuudutuksessa. Samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan akryylimuovista valmistettu tekomykiö. Nopea ja kivuton toimenpide tehdään ultraäänellä nykyaikaista fakotekniikkaa käyttäen. Kotiin pääsee tavallisimmin jo puolen tunnin kuluttua leikkauksesta. Kokonaisuudessaan klinikkakäyntiin on hyvä varata noin kaksi tuntia. Näkö palautuu normaaliksi muutaman päivän kuluessa ja jälkioireet ota hyvin lieviä. Ensimmäisen kuukauden ajan silmää hoidetaan antibioottitipoilla. Sairauslomaa kirjoitetaan tarvittaessa. Ensimmäinen silmälääkärin kontrollikäynti on noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

 

Mikäli silmänpohjat ovat terveet eikä silmissä ole muita näön laatuun vaikuttavia silmäsairauksia, leikkaus parantaa näköä ja toimintakykyä merkittävästi.

 

Nopea pääsy toimenpiteeseen

Jos epäilet kaihia tai sinulla on aiemmin todettu kaihi, voit varata ajan suoraan leikkauksen suorittavalle silmäkirurgille kaihileikkauksen esitutkimukseen. Teemme kaikki tarvittavat mittaukset ja tutkimukset leikkausta varten, tapaat henkilökohtaisesti oman leikkaavan lääkärisi ja saat yksilöllisen hoitosuunnitelman. Leikkaukseen pääsee nopeasti, usein jo viikon-kahden sisällä esitutkimuksesta.

 

Kelalta voi saada korvausta leikkauksen hinnasta, mikäli korvattavuuskriteerit täyttyvät.

 

Espoo ja Vantaa: Kaihileikkaus HUS palvelusetelillä

 

Lisälinssillä entistä laadukkaampaa näkemistä kaihileikkauksen jälkeen

Jos aiemmin tehdyn kaihileikkauksen jälkeen silmissäsi on vielä taittovirhettä tai haluat nähdä paremmin sekä kauas että lähelle ilman silmälaseja, kysy lääkäriltäsi mahdollisuudesta asentaa silmiisi lisälinssit. Lisälinsseillä voidaan korjata liki-, kauko- tai hajataitteisuutta tai päivittää aiemmin yksitehoisena tehty kaihileikkaus monitehoiseksi, jolloin silmälaseista on mahdollista luopua jopa kokonaan.